Държавата отпусна 2,3 милиона лева за ремонта на Банската махала в Атон

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

С 2,3 млн. лв. ще бъде подпомогнат ремонтът на източното крило на българския манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф” в Атон. Това съобщи вестник „Банско утре”.

То е известно още като Банската махала, построено е преди 200 години с труд и дарения от анско и основно от брата на Паисий – Хаджи Вълчо. Средствата са от централния бюджет и бяха гласувани на едно от последните заседания на служебния кабинет.

Преди години точно Банско възстанови връзката си със Зографския манастир благодарение на усилията и желанието на покойния кмет Александър Краваров, който бе начело на общината от 2003 до 2011 година. По негова инициатива и с волята на местните хора от 2007-ма година активно подпомага с пари и доброволен труд ремонтните дейности. През следващата година бе създаден Национален комитет под патронажа на тогавашния президент Георги Първанов.

Най-напред започна реставрация на кулата и камбанарията, които бяха в критично състояние, а след повече от 10 години в процедури и съгласувания с гръцките власти през 2018 година стартира и конструктивно укрепване на основната манастирска сграда. Тя е почти завършена днес, а заслугата за това е на Община Банско, от чийто бюджет се отпусна почти милион лева. В знак на признателност през 2010 година, по повод 175 години от построяването на храма „Света Троица” в Банско, братството на Зографската света обител връчи на Алексанъдр Краваров благодарствена грамота-златна рамка за дарителски принос със свещения печат на манастира. Първата и единствена дотогава такава награда е била за цар Борис III.

В момента в манастира живеят около 20 монаси и 10 послушници, там има 3 църкви и 6 параклиса, а вън от него – още 8 параклиса.

Източник: в. „Банско утре”

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини