Мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци монтират в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Община Благоевград ще изпълнява демонстрационен проект за разделно събиране на отпадъци от домакинствата. Той има за цел разширяване и модернизация на съществуващата система за разделно събиране на битови отпадъци от опаковки чрез поставяне на модерни и атрактивни съоръжения на различни места в областния център.

Такива ще има и в центъра на града, и в крайните квартали. Предвидено е да бъдат поставени 5 мобилни центъра, на които ще има входове за различните видове отпадъци – рециклируема пластмаса, нерециклируема пластмаса, хартия и картон, метал и текстил, като разделното събиране ще се отчита електронно.

Заложени са още мерки за изпълнение, свързани с организиране и провеждане на училищни кампании за номиниране на „зелени посланици“ в учебни заведения. В тази връзка ще бъде организирано състезание под надслов „Аз събирам разделно“.

Проектът предвижда и разяснителни инициативи сред ромското население за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки. За популяризиране на дейностите ще бъде създаден и поддържан профил в социалните мрежи. Проектът се реализира по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Срокът на изпълнение е 14 месеца, а бюджетът е на стойност 390 844,35 лв., което е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини