Петрич обяви бедствено положение в полунощ, има риск от безводие

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

Бедствено положение и в община Петрич от полунощ. Кметът Димитър Бръчков издаде заповед, с която обявява бедствено положение, считано от днес. Заповедта идва след обстоен анализ на събитията от последните часове - значителни материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани - сгради, оранжерии, земеделски площи. Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата.

Днес е направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуация и с помпите на първи подем при река Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода. Необходимо е също време за възстановяване на водопроводи по много от улиците на града и селата, за укрепване на свлачища, които са активирани и застрашават домовете на хората в града и селата, за осигуряване на безопасно преминаване по общинската пътна мрежа, за подравняване и обезопасяване на улиците в най-засегнатите квартали на Петрич – кв. „Бухото“, кв. „Дълбошница“, кв. „Виздол“, както и в селата от район Подгорие, където повечето улици са свлечени.

Със заповедта на кмета се регламентират действията на служителите в Общинска администрация, на екипите на терен, на общинските дружества и на другите служби, които пряко отговарят за осигуряване на безопасността на жителите на община Петрич. Заповедта ще бъде в сила през следващите 5 дни с опция за прекратяване, ако ситуацията се нормализира по-рано.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини