Гражданско сдружение ще пази и развива културно-историческото наследство на Благоевград

Снимка: Е-79
Снимка: Е-79

В Благоевград бе учредено „Гражданско сдружение Горна Джумая“. То се определя като организация за осъществяване на дейност в обществена полза.

Сдружението е учредено за постигане на следните цели:

- Опазване и съхранение на културно- историческото наследство на Благоевград;

- Развиване, съхранение и утвърждаване на традиционните за града ни културни, духовни и исторически ценности, проучване, възстановяване и популяризиране на културното, материалното и духовното наследство, подпомагане на културния диалог и взаимното опознаване на българската култура в контекста на международните културни ценности, възстановяване, опазване и съхранение на паметниците в Благоевград, България.

Една от основните цели на новосъздаденото сдружение е да бъде възстановен един от емблематичните паметници за Благоевград, а именно паметникът на Незнайния македонски четник. Паметникът, който е бил изграден през 1933 година, е заемала централно място в облика на Благоевград през 30-те – 40-те години на миналия век. Бил е разположен на площад „Македония“ в района на Военния клуб (леко в дясно от сградата на читалище „Никола Вапцаров), на едно равнение с паметника на Гоце Делчев. В момента в района може да се види паметна плоча, която указва, че там е бил паметникът на незнайния македонски четник. Паметникът на Незнайния македонски четник е бил направен във връзка с големия македонски събор, който се е провел през 33-та година в Благоевград. Идеята е била той да служи като олицетворение на всички онези, които са паднали за свободата на Македония и Одринско, тоест за дейците на македоно-одринското революционно движение. Паметникът много бързо се превръща във важно място в града по това време. Дори в Регионален исторически музей – Благоевград има много снимки на млади хора, които са се снимали там, където са се случвали голяма част от културните прояви в града. Визграждането на този паметник има един много характерен момент – скулптурата е била с униформа на четник от времето на Тодор Александров. Поради това много хора, въпреки че в лицето монументът не е приличал на Тодор Александров, са го свързвали веднага с него и с този дял от историята на ВМОРО. След 1944 година следите на този паметник се губят, тъй като тогавашната власт взема решение да го разруши. Има много истории, свързани с това какво се случва с паметника. Според една от тях, той е заровен в основата на паметника на Гоце Делчев, но няма потвърждение за това нещо. Друга градска легенда разказва, че той е бил в мазето на сградата на ГУМ, както и че е бил начупен и изхвърлен в реката. Така, че не се знае със сигурност каква е истината, каква е историята, свързана с изчезването на този паметник. На днешното учредително общо събрание бе приет устава на сдружението, което ще бъде със седалище и адрес: гр. Благоевград, ул. „Цар Иван Шишман“ № 16.


Членове на сдружението са 14 видни благоевградски личности:

- Юрий Попниколов- предс. на Управителния съвет на сдружението

- Кирил Пендев

- Радослав Тасков

- Теодор Тошев

- Михаил Попов

- Захарин Ханджийски

- Пламен Бегъмов

- Пламен Радев

- Иван Мирчев

- Михайл Николов

- Красимир Кацарски

- Георги Скрижовски

- Валери Запрянов

- Александър Николов 

Източник: E79 News

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини