Признание! Хераклея Синтика е най-бързо развиващата се туристическа дестинация

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич

Поредно признание получи античният град Хераклея Синтика. Този път обектът взе награда за най-динамично развиващата се културно-историческа дестинация. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчи за 26-и път своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. Обект „Античен град Хераклея Синтика“ бе отличен с приза за 2021 година.

Отличието идва след поредните мащабни проучвания на обекта и успехът, който вече има като позната и търсена дестинация в Югозапада. Мащабен инфраструктурен проект на Община Петрич ще помогне за развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

Финансирането за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на античното селище и прилежащите му некрополи ще е по Оперативна програма „Региони в растеж”.

За обекта е разработена идейна концепция под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински. Проектът има подкрепата на Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство.

За социализацията и популяризирането на археологическия обект ще се създаде подходяща туристическа инфраструктура, включваща туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих, рекреация и почивка. Ще бъде изграден паркинг за автомобили, автобуси и каравани. Предвидени са атракциони, показващи римските традиции в управлението и използването на водата.

Предвижда се също така да се изгради Посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където чрез дигитални 3D възстановки и визуализации ще бъде представен един съвременен начин за експониране на археологията, увлекателен за подрастващите. Ще се разработят приложения и интерактивни модели, които да позволяват обекта да се разглежда и от разстояние само през телефон или таблет.

Също така залата ще бъде оборудвана с 3D очила за виртуална реалност, интерактивни маси и табла, гобо протектор, холограмен куб и други, осигуряващи внедряване на съвременни технологии на обекта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини