Илия Пасков: Отпадат PCR тестовете на границата за идващите у нас туристи

Илия Пасков, фото: pirinsko.com
Илия Пасков, фото: pirinsko.com

Представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация договориха с министъра на туризма Стела Балтова  отпадането на заповедта на здравния министър за правенето на PCR тестове на границата за влизащите в страната ни от държави, които са в червената зона. В този списък от 23-и ноември са Германия, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Лихтенщайн, Андора, Полша и Швейцария. Браншът бе готов за протести, но засега те се отлагат, тъй като управляващите са поели ангажимент да се съобразят с искането на сектора.

Илия Пасков: Топ готвачи стават тираджии, защото няма сигурност в нашия бранш

„Получихме уверението на министър Балтова в четвъртък вечер, че тази заповед ще отпадне от 1-ви декември. За целта са проведени разговори и със здравния министър. Въвеждането на това ново условие за влизане в страната е директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употребата на зелен сертификат. Съгласно тази заповед, ако отида до Серес, трябва да си направя PCR тест при връщането ми в страната без значение дали имам зелен сертификат. Това щеше да удари сериозно по зимния туризъм, най-потърпевши щяха да са курортите Банско, Боровец и Пампорово”, каза днес Илия Пасков.   

Той подчерта, че браншът оценява мерките и грижата на българските институции за запазване здравето и живота на хората. Но решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа ПСР ковид тест поставяло туристическия бизнес отново на ръба на оцеляването.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини