Съдят управител на фирма, прибрал 280 000 лв. субсидия с неверни данни

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Х. за извършено от него престъпление. Обвиняемият е представляващ и управляващ дружество „Б.Ф. 2018“ ЕООД. Фирмата е вписана в Търговския регистър на Агенция по вписвания с основна дейност – производство и продажба на земеделска продукция. Същата е регистрирана като земеделски производител.

На 30.05.2019 г. бил подписан договор за наем на недвижим имот с площ от 8081,209 дка между управляваното от обвиняемия дружество и Рилска Света обител, община Рила. Наемателят - „Б.Ф.2018“ ЕООД, го регистрирал в Общинска служба „Земеделие“.

Няколко седмици по-късно - на 17.06.2019 г., Н.Х. лично посетил сградата на ОС „Земеделие“ в с. Струмяни и подал Заявление за подпомагане 2019 г. – форма за ЕТ/юридически лица. В него вписал кандидатстване по няколко схеми и мерки за подпомагане, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет на България. Попълнил и подписал всички изискуеми декларации, в т.ч. удостоверяващи ползването на земеделска земя на валидно правно основание. Посочил, че я обработва и поддържа в добро земеделско и екологично състояние, отговарящо на изискванията за подпомагане.

С подадените документи Н.Х. заявил 31 блока на земеделско стопанство (БЗС) с обща площ от 663,74 ха, представляващи постоянно затревени площи, в района на общините Годеч, Ботевград, Своге, Божурище, Драгоман, Радомир и Перник. В действителност той нямал правно основание за ползването им и БЗС били извън допустимия за подпомагане слой.

Обвиняемият изрично декларирал съответствието на заявените площи на критериите за допустимост за подпомагане. Запознат бил и със задължението да ги поддържа в добро земеделско състояние до края на стопанската година.

Представяйки неверни сведения, Н.Х. целял представляваното и управляваното от него дружество „Б.Ф.2018“ ЕООД да получи субсидия в общ размер на 278 331,29 лева.

В хода на образуваното досъдебно производство е била изготвена техническа експертиза. Според заключението на вещото лице, освен липса на регистрирано правно основание за ползването на заявените за подпомагане 31 брой имоти, те попадат предимно във физически блокове с начин на трайно ползване - области с бедна растителност, храсти и затревени територии, голи и ерозирали терени, пасища, мери и ливади. В по-голямата си част те не били поддържани в добро състояние.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини