КНСБ: 1421 лева брутна заплата за издръжката на един човек

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1103 лева, за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Брутната заплата за издръжка е от 1421 лв., сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ на КНСБ, представени днес на онлайн пресконференция от председателя на КНСБ Пламен Димитров.

През юни необходимият нетен месечен доход на работещ от едночленно семейство беше 1069,25 лв., а брутната заплата за издръжка - 1378 лева.

Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което в момента е от двама възрастни работещи и едно зависимо дете до 14 г., трябва да са по 1279 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават по 992 лева. Очакванията на КНСБ са, че в края на годината заплатата за издръжка на един работник от тричленно семейство ще надхвърли 1000 лева.

Увеличаването на цените на хранителните стоки влияе върху покачването на издръжката.

 

В България 1,660 млн. души живеят под прага на бедност и са с ограничено потребление, усещането при тях е за по-висока инфлация, отколкото показва общият индекс на потребителските цени, според ИССИ. Очаква се инфлацията да продължи до средата на 2022 г.

 

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини