Джоузеф Пулицър: Публичност, публичност, публичност - това е най-великият морален фактор и сила!

Джоузеф Пулицър: Публичност, публичност, публичност - това е най-великият морален фактор и сила!

Джоузеф Пулицър е пионер в разследващата журналистика, който води кампании за разобличаване на корупуционни схеми в едрия бизнес, а и не само това. Един от най-влиятелните журналисти на своето време. Роден е на 10 април 1847 година в Унгария, син е на унгарски евреин и немска австрийка. Като младеж се записва доброволец в американската армия, но не постъпва в нея и остава в САЩ. През 1868 г. започва работа като репортер във в. „Вестлихе пост“, издаван на немски. Избран в щатското събрание на щата Мисури като представител на републиканците.  Като конгресмен е един от хората, които помагат Статуята на свободата да остане в Ню Йорк.

През 1878 г. купува в. „Сейнт Луис Диспач“, който се обединява с в. „Сейнт Луис пост“ и слага началото на в. „Поуст Диспас“ – „вестник, който ще служи на народа“. Постоянният девиз на Пулицър е: „Никога не изоставяйте нещо, преди да стигнете до корените му. Продължавайте, докато не изчерпите проблемите окончателно“. Негов принцип е: „Нито ден без кръстоносен поход срещу престъпните похвати на управниците“.

През 1882 г. Пулицър купува в. „Ню Йорк уърлд“, създаден 22 години по-рано. Започва с 15 хил. бр. тираж на 8 страници с цена 2 ам.цента. През 1890 г. построява за нуждите на вестника сградата „Ню Йорк уърлд билдинг“, която е най-тясната сграда за времето си. „Ню Йорк уърлд“ увеличава тиража до 600 хил.

Неделното развлекателно издание „Сънди Уърлд“ започва амбициозно, използвайки много гравюри и рисунки, става предшественик на илюстрираните списания и достига голям тираж. През 1887 г. тръгва и вечерното издание „Ивнинг Уърлд“. Умира на днешната дата през 1911 година. На негово име са едни от най-престижните награди за журналистика, белетристика, фотография, поезия, музика, история и драматургия.

Вижте интересни цитати от Пулицър:

„Аз съм силно заинтересован от прогреса и възхода на журналистиката, защото съм посветил целия си живот на тази професия. Считам я за благородна професия, която е важна и влияе върху умовете и морала на хората.”

„Честността за вестника е като добродетелта за жената.”

„Не отпечатвай нищо във вестника, което и слугата ти няма да разбере.”

„Постави го пред тях кратко, за да го прочетат, ясно, за да го оценят, живописно, за да го запомнят, но преди всичко – ясно, за да бъдат водени от светлината му“.

„Циничната и наемна преса постепенно ще научи хората на същите ценности“.

„Силата да оформят бъдещето на републиката ще бъде в ръцете на журналистите и идните поколения“.

„Публичност, публичност, публичност – това е най-великият морален фактор и сила в нашия публичен живот“.

„10-20 реда могат да означават цял ден здрава работа, дълбоко мислене, поправки и мерене на думите“.

„Нашата държава и нейната преса ще се въздигнат или сгромолясат заедно“.

„Моята цел е да помогна на бедните. Богатите могат сами да си помогнат“.

„Един вестник трябва да прави повече от това да се отпечатва всеки ден и да публикува първокласни статии. Трябва да има хобита, да прави реформи, да повежда походи и така да бъде в услуга на обществото“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини