Параклис от 17-и век събира миряни на храмов празник в село Ковачево

Параклис от 17-и век събира миряни на храмов празник в село Ковачево

Четири дни след Димитровден ще се проведе храмовият празник на параклиса „Свети Димитър” в санданското село Ковачево. Тази събота край малкия храм ще се съберат десетки миряни от община Сандански, за да присъстват на църковната служба. Тя започва в 11,00 часа и ще се води от отец Юлиян.

След това ще се проведе традиционният курбан за здраве на параклиса в село Ковачево. Ще има и търг, чиято цел е да събере средства, с които да се поддържа храмът в санданското село. Всички присъстващи ще трябва да спазват противоепидемичните мерки за сигурност. Параклисът е построен през 17-и век, възстановен е през 19-и век, а в него се пазят ценни икони от 18-и и 19-и век.

„Най-важното е, че този храм е запазен и е в добро състояние. Край него има навес, пейки и маси. Тези дни ще окосим тревата и ще почистим района, за да посрещнем на 30-и октомври, събота, хората, които ще уважат храмовия празник”, сподели кметът на съседното село Катунци – Красимир Кисов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини