Германия дава 4000 евро заплата на български специалисти

Снимка: economic.bg
Снимка: economic.bg

По 3 800 евро заплата месечно получават българските инженери и ИТ специалисти, заминали да работят в Германия. Това показват данните на Агенцията по заетостта за първите шест месеца на годината, изготвени за Economic.bg. Агенцията е посредник при намирането на работа на българските специалисти, а обявите се публикуват на сайта ЕURES.bg. На него най-много работни места са обявени в Германия, Франция, Чехия, Швеция и Австрия. Тези позиции са отворени за гражданите на всички страни от  ЕС и Швейцария.

Все пак заплащането в Германия се определя от колективните трудови договори за бранша в съответната германска провинция и от квалификацията и опита на работещите. Така например за шофьори заплащането може да достигне около 1 500 – 2 000 евро бруто на месец, за техническите специалисти 2 100 – 2 800 евро, за готвачи с професионално образование и опит – от 1 800 евро бруто на месец, за сервитьори – между 1 200 и 1 800 евро бруто, за работници във вериги за бързо хранене – до 1 200 – 1 500 евро бруто. Понякога работодателите предлагат на българите и допълнителни социални придобивки като безплатна квартира и храна.

В Англия например заплащането е на час. Така навършилите 21-годишна възраст получават бруто средно по 6.70 английски лири на час. За сравнение, в Испания се плаща  на ден или средно по 39.87 евро.  Все пак обаче седмичната или месечната надница зависи от квартирните, които удържа работодателят, от работоспособността на самия работник, а понякога и от това дали реколтата е добра.

EURES България получава най-много предложения за сезонни работници в селското стопанство в Испания и Португалия, за ИТ специалисти, технически професии (заварчици, шлосери, електротехници и др.) в различни държави и специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи и др.) в Германия и Австрия. 

От няколко години към Агенцията по заетостта се обръщат работодатели от Испания, които търсят аниматори за хотели през летния сезон и от Великобритания – с работни места за готвачи. Една от новите тенденции е, че поради застаряването на населението, всяка година расте броят на оферти за гледане на възрастни и болни хора. Според статистиката на EURES в Европа най-много се търсят инженерните специалности, работните места в производството и компютърни специалисти.

В същото време агенцията си партнира и с Федералната агенция по заетостта на Германия, която работи по програма за младежко професионално дуално обучение в Германия „Работата на моя живот”. Само през 2015 г. по нея обучение и работа са започнали 166 младежи от България, а през тази - над 120.

През 2015 г. чрез българския EURES работа в чужбина са започнали около 1 100 български граждани. От тях около 400 като берачи на ягоди в Испания и около 360 като берачи на малини и други плодове в Португалия. През първата половина на тази година пък над 900 българи са започнали работа в други държави на ЕС – близо 400 от тях като берачи на ягоди в Испания и над 350 като берачи на плодове в Португалия.

От началото на годината работа в други европейски страни са започнали над 950 българи. Най-голям брой от тях, около 800, са наети за сезонна заетост в селското стопанство в Испания, Португалия и Дания. 

Голям брой български граждани са започнали работа и в туристическия бранш в страни като Австрия, Германия, Великобритания, Испания и няколко аниматора в Гърция. Като технически специалисти и работници в производството работни места в Германия, Чехия и Италия са намерили десетки наши сънародници. 

Не е тайна, че в Германия има огромен недостиг на работна ръка. Най-много свободни позиции са обявени в туристическия бранш (готвачи, помощник-готвачи, бармани и сервитьори), в здравеопазването, търговията, металообработването и машиностроенето, ИТ специалисти и инженери, работници в строителството и квалифицирани технически специалисти като електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, работници по монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични, санитарни и енергийни инсталации, електромонтьори. 

В националната  EURES страница са публикувани и редица оферти за професионални шофьори в Германия. Наред с това в момента се набират и шофьори на автобуси на градски транспорт в Малта, както и за шофьори на камиони за международни превози в Чехия.  Има все повече оферти и за шофьори в Испания, Естония, Обединено кралство и редица други страни. /economic.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. специалист съм
    Събирам си куфарите...
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини