Банско рециклира с грижа за природата

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Кампания за събиране и рециклиране на отпадъци от стъкло стартира на 13 септември в Банско, като тя ще продължи до средата на месец ноември.

Целта на инициативата е включването на обществеността като ключов фактор при прилагане на йерархията в управлението на отпадъците. С разделното събиране на отпадъците /стъкло/ се намалява общото количество депониран отпадък и вредното въздействие върху околната среда. Изпълнението на регламентираните разпоредби в Закона за управление на отпадъците и преминаването към разделното им събиране, предполага, повторното им използване, поправка и рециклиране, което ще спомогне за преминаване към по - съвременно и модерно управление на отпадъците.

Призованите като участници в кампанията са хотели, семейни хотели, къщи за гости, стаи за гости, хранителни магазини, ресторанти, кафенета, домакинства, туристи, социални заведения, детски градини, граждани. Те ще имат възможността да предават събрани количества стъкло в обявените предварително пунктове за по-големи количества и в поставени контейнери тип „Иглу“ на определени точки в град Банско в следващите два месеца.  

Правилата за предаване на стъкло са следните:

- обявената кампания се отнася за разделно събиране на опаковки от стъкло: буркани, бутилки;

- предаваните количества стъкло, трябва да бъдат чисти от различни замърсявания;

- да бъдат премахнати капачки и тапи от предаваните количества стъкла;

- няма да бъдат приемани: стъклопакети, дограми, стъкла от автомобили, огледала, стъклена посуда и др., които изискват различна технология на преработка и не могат да бъдат включени в настоящата кампания.

Община Банско и „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ“ – организацията, отговорна за обслужването на цветните контейнери и рециклирането на събраните отпадъци на територията на общината, са организатори на инициативата и се обединяват под мотото „Всички заедно в грижа за природата“. За активно включилите се в кампанията ще бъдат предоставени поощрителни награди.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини