Вижте къде граждани и фирми могат да изхвърлят строителни отпадъци в Благоевград

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Във връзка с преустановената експлоатация на депото за строителни отпадъци - с. Изгрев, Община Благоевград апелира жителите да изхвърлят строителните отпадъци от битови ремонти до съдовете за смет. За целта материалите следва да бъдат поставяни в здрави чували, за да не бъде допуснато разпиляването им и замърсяване на околната среда.

Общинска администрация призовава фирмите, занимаващи се със строителна дейност, да съхраняват отпадъка на строителната площадка, на която е генериран, до намиране на рационално решение на проблема.

При възникване на аварийни ремонти Община Благоевград има готовност да осигури безвъзмездно контейнери за строителен отпадък, с вместимост 4 куб. м., на институциите и фирмите, ангажирани с ремонт на подземна и надземна инфраструктура.

Същите могат да бъдат заявявани в базата на „Биострой“, както и на тел.:  073 / 88 42 35.

Дейността на депото бе спряна от РИОСВ, считано от 19.08.2021 г, заради несъответствие с нормативните изисквания.

Незабавно след получаване на предписанията Общинска администрация възложи на фирма „Биострой“ да почисти Айдаровско дере и да осигури неговата проходимост.

Изпратено бе и писмо до РИОСВ, с което се изисква инспекцията да позволи експлоатацията на Депото за строителни отпадъци край с. Изгрев, а това да стане след почистването на терена и до изграждането на нова площадка, на която да се депонират инертни материали.

От години сметището създаваше проблеми на жителите на селата Изгрев и Марулево. То е близо до вододайна зона и носеше риск от замърсяване на околната среда.

Голям проблем бе и почти запълненият капацитет на табана, който в последните години е превърнат в бунище, в което се изхвърлят какви ли не битови отпадъци – там са струпани мебели, матраци, дюшеци, гуми, стъкла, парцали. Скоро всичко това можеше да прелее и да затрупа я пътя от едната страна, я частните терени от другата.  

Затова местната власт се зае с решаването на проблема и недопускането на екокатастрофа.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини