Стефка Оникян празнува юбилей на джаз сцената в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Грандамата на българския джаз Стефка Оникян отбеляза своя 70-и рожден ден на сцената на джаз фестивала в Банско. Тя се включи в проекта на Вили Стоянов "Срещи с деди Йожи", посветен на големия композитор Йосиф Цанков. Оникян изпълни премиерно една от последните песни на композитора - "Всичко беше като някога" в изцяло нов аранжимент на Мишо Йосифов и Вили Стоянов.

"За мен е огромно удоволствие да участвам на този прекрасен и много любим фестивал. Благодарна съм, че съм част от проекта "Срещи с деди Йожи", защото той е наистина уникален. Песента "Всичко беше като някога" е много красива и въпреки, че е написана от Йосиф Цанков през 70те, новият й аранжимент я прави изключително актуална, запазвайки нейната специфична чувственост. С нея участието ми на джаз фестивала в Банско за мен си беше един истински незабравим празник, който придаде особена тържественост и на моя личен празник", сподели пред журналисти певицата.

Проектът "Срещи с деди Йожи" е специална инициатива на брас задругата, в лицето на Вили Стоянов и Мишо Йосифов, в рамките на която се претворява по нов начин част от музикалното наследство на Йосиф Цанков. Цялата 2021 преминава под музикалния знак на отбелязването на 110-годишнината от рождението на големия композитор, а мотото е „Срещи с деди Йожи“.

Публиката на джаз фестивала в Банско се срещна с музиката от албума „Онзи вятър от първата среща“. В него Вили Стоянов, който е внук на Йосиф Цанков, обединява едни от най-красивите мелодии от недалечното минало, създадени от деди Йожи. В новите аранжименти, специално създадени от тромпетиста и съмишленик на Вили - Мишо Йосифов за биг бенд, се крият творческите импулси на цяла плеяда талантливи музиканти, както и техните стилови предпочитания.

Банско джаз фест 2021 ще продължи до събота, включително (14.08), като на сцената концерти ще изнесат SoulBMoll (11.08), Ангел Заберски - трио (12.08), Акага (12.08), Васил Петров (13.08). Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, посветен на вечните мелодии от българската филмова класика. Цялата програма на фестивала можете да намерите тук: www.banskojazzfest.com.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини