Студенти видяха къде Яне Сандански е крил отвлечената Мис Стоун

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Участниците в експедицията „Симитлия – от древността до наши дни” стигнаха до високопланинското село Сушица, за да разберат къде са били колибите, в които се крила Мис Стоун - американската протестантска мисионерка, отвлечена от четата на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев.

Отвличането е осъществено на 21 август 1901 година, а целта е била да се набавят финансови средства за дейността на ВМОРО.

Студентите разговаряха с местни хора, които им разказаха, че в колибите, известни като „Мисстоунските колиби”, се е укривала Мис Стоун и нейната другарка Катерина Цилка, която родила тук. Според възрастните хора селяните от селото ходели да взимат пелените на бебето на Катерина Цилка и да ги перат, след което ги връщали.

В петия ден от експедицията младежите посетиха и с. Брестово, където разгледаха манастирския храм „Свети Архангел Михаил”. Има сведения, че там дейците на ВМОРО укривали американската мисионерка. В с. Тросково (част от което е и Брестово до 1946 г.) се води и сражение между върховистите и четниците на Сандански.

В спомените си Яне раказва за тази битка: „Там през деня бяхме предадени. Дончо дойде със 78 души. Имах сякаш предчувствие, че Дончо ще дойде. Сънувах един сън и бях уверен, че ще стане нещо. На вечерта селяни си приказваха, че аскер имало къде местността Кръста, та отишли да видят накъде ще отидат. Аз веднага се сетих, че това е Дончо... Призна ми се, че Дончовите хора били близо – в къщата на Спасе. Заповядах на момчетата да пазят. Отидох с едно момче близо до тая къща: в тъмното изпоизкачаха Дончови хора, та едвам се избавих. Цяла нощ трая престрелка и на другия ден до пладне един с бяла кърпа приближи – убихме го. Най-сетне се оттеглихме...”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини