Гласуването на бизнес плана за по-скъпа вода в Пиринско бе отложено

Гласуването на бизнес плана за по-скъпа вода в Пиринско бе отложено

Предложеният бизнес план на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Благоевград въобще не бе гласуван днес на заседанието на Асоциацията по ВиК, което се проведе в областния център. Оказа се, че той първо трябва да се съгласува с изискванията на две министерства – на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството. Затова отпадна от дневния ред. Със сигурност, ако се бе стигнало до гласуване, кметовете на Разлог и Банско, а и други техни колеги, щяха са гласуват „против”.

В момента в общините, които са част от асоциацията, цената е 2,27 лева с ДДС за един кубик. Съгласно новия бизнес план, който е за периода 2022-2026 г., още от първи януари догодина се предвижда увеличение на живителната течност с 16% или с 36 стотинки. Не беше отдавна времето, когато цената на водата бе вдигната с над 80 стотинки, припомнят кметове.

Според тях, ако има някаква промяна в цената, тя трябва да е съобразена с инфлацията. А не да се предприема скок с цели 16%, без да има реално подобрение на услугата. Не са налице и сериозни инвестиции във водопроводната мрежа по места. Проблемът е, че асоциацията, която в региона не е консолидирана, не получава европейски средства за ремонти, почти нищо не е отпуснато и от държавния ВиК холдинг. В същото време пандемията от коронавирус се отразява тежко и на хората, и на бизнеса, те трудно ще понесат едно ново увеличение.  

„Голяма несправедливост е цената на водата да е еднаква за всички, без да има значение къде има пречиствателна станция и къде няма. Крайно време е да се направят законови промени, които да прецизират нещата и да има справедливост в определянето на цената на питейната вода”, категорични са кметове в Пиринско.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини