Премиерът Янев: Мнозинства без ясни ангажименти и приоритети не вещаят дългосрочност и предсказуемост

Снимки: МС, пресцентър
Снимки: МС, пресцентър

„Начинът на сглобяване на мнозинства без ясни ангажименти и без ясни приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в Плиска. Премиерът подчерта, че когато има правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че държавата влиза в период на непредсказуемост. „Трудно е да прогнозираме колко би издържал такъв тип режим на управление на държавата, което за гражданите, за хората и за бизнеса не е много добре, защото всички ние искаме да имаме предсказуемост в това, което предстои и в това, което можем да очакваме“, категоричен бе министър-председателят.

Стефан Янев изтъкна, че в политиката са важни принципите на управление, за да може реално да бъдат решени проблемите на хората в страната. „Важни са условията и принципите. Неслучайно от позицията, която заемам, от известно време говоря за принципни положения“, посочи още премиерът.

Янев заяви готовността си да продължи да ръководи сегашното служебно правителство. Той обясни, че теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен, но дали това ще стане на практика е рано да се обсъжда. „Имам готовност да продължа да водя служебен кабинет. Ако в момента в този парламент партиите не са в състояние да излъчат правителството, логиката е да се отиде на предсрочни избори“, допълни министър-председателят Стефан Янев.

В Плиска премиерът отново призовава народните представители да разгледат предложенията на правителството за промени в държавния бюджет, както и предложените изменения на бюджета на НЗОК и на държавното обществено осигуряване. Той бе категоричен, че промените в тези закони ще позволят страната ни да разполага с допълнителни средства както за функционирането на здравната система в случай на криза, така и за допълнително финансиране на бизнеса и на пенсионерите. „Всички тези неща са достатъчно добре разписани и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценят дали и как да приемат тази актуализация“, каза още премиерът Янев.

В Националния историко-археологически резерват „Плиска” той участва в откриването на деветото издание на „Дни на предците – Плиска 2021“. Премиерът приветства организаторите, участниците и гостите на събитието, което включва изяви на клубове за исторически възстановки, на археолози, на майстори на старинни занаяти, които показват бита и традициите на старите българи от ранното и късното Средновековие. „Това е едно от задълженията ни – да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения“, заяви министър-председателят.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини