Митрополит Серафим освещава уникален параклис от дърво в Пирин планина

Митрополит Серафим освещава уникален параклис от дърво в Пирин планина

Скоро ще бъде осветен уникалният дървен параклис, построен високо в Пирин планина от банскалии. За освещаването ще бъде поканен Неврокопският митрополит Серафим, който да води службата, разкриха инициаторите на строежа на храма. Преди време те решили да използват само дървен материал, за да е в тон светата обител с вековната гора наоколо. Използвали за градежа само дървени трупи, без бетон, без керемиди.

Малкият храм се намира в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”. Някога тук живеели хора, а на мястото, където е вдигнат параклисът, има останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малката света обител ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че храмът може да е дал името на връх Тодорка.

Вече е направен иконостасът в параклиса, който няма как да се изографиса, тъй като е от дърво. Остава само довършването на оградата и поставянето на още няколко икони вътре в храма.

„Храмовият празник на параклиса е през февруари, когато тук има метър сняг. Затова ще го направим още тази година. Остава само да съгласуваме нещата с програмата на Неврокопския митрополит Серафим”, увериха банскалии.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини