Дефицит на работна ръка за туризма в Банско

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Недостигът на квалифицирани кадри в сферата на туризма още отсега притеснява хотелиерския и ресторантьорския бизнес в Банско и съседната община Разлог.

Поне 4000 са работните места в тази сфера, които трябва да бъдат заети за зимния сезон. Бизнесът обаче е отчаян, тъй като с всяка изминала година дефицитът на работна ръка става все по-голям.

„Факт е, че най-добрите бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости в нашия курорт. Няма как да си недоволен от обслужването и пак да се върнеш на същото място”, споделят представители на туристическия бизнес в Банско.

Хотелиерите са категорични, че не могат а бъдат конкурентни а на другите европейски страни, където младите хора, заети в туризма, получават два пъти по-високи възнаграждения. Другият проблем е, че все още професионалните училища, които подготвят квалифицирани кадри за туризма, се броят на пръсти.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини