Само за 48 часа: Илко Стоянов взе важни управленски решения

Илко Стоянов
Илко Стоянов

Кметът на община Благоевград - Илко Стоянов, спря търга за изграждане на фотоволтаични централи върху покривите на 13 общински училища. Това съобщи той на пресконференция днес. Предишното кметско ръководство имаше намерение да бъдат отдадени под наем на частно дружество 13 покривни конструкции за фотоволтаични централи до 30 kW за производство на електрическа енергия. Това предложение  бе внесено за разглеждане в Общински съвет. То е част от програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Благоевград за изграждане и развитие на устойчива енергийна инфраструктура.

„За подобно решение липсва съгласието на директорите на училищата. За мен е важно тяхното мнение. Смятам, че Община Благоевград може сама да финансира и изгради тези системи със средства от европейските програми, така те ще останат собственост на Общината. Надявам се, че Общинският съвет ще подкрепи моето решение”, коментира Илко Стоянов.

Кметът ще прекрати и договора за поставянето на каравана в градинка в квартал „Еленово”, където над 350 граждани са събрали подписка да се запазят зелените площи, които самите те са създали със собствени средства. Предстои приемането на нов Общ устройствен план, за да се гарантира запазването на всички зелени площи и паркове в общината. Така той даде заявка, че е готов на смели управленски решения, когато трябва да се защити общественият интерес.  

Ще има и актуализация на бюджета, за да се осигури изплащането на финансови стимули на майките за новородени деца. „Целта на актуализацията е да пренасочим парите там, където са най-необходими. Бюджетът ще го обърнем към хората, после ще търсим баланс между изграждането на инфраструктура и потребностите на гражданите”, уточни кметът Илко Стоянов.

Градоначалникът разкри, че тримата вече бивши зам.-кметове – Любен Милев, Пролет Трифонова и Венелин Трошанов, са освободени по такъв член от Кодекса на труда, че ще получат по 6 заплати обезщетение. Това прави около 76 000 лева от бюджета на общината да бъдат изплатени на тримата. Илко Стоянов е разпоредил да не се изплащат тези суми и ще се търсят правни възможности парите да останат в хазната. Той подчерта, че действията на доскорошния вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев и тримата му заместници са законни, но не са морални и нарушават интереса на благоевградчани.

Кметът е започнал дисциплинарни произвадства срещу юристката Станислава Иванова и главния секретар Мария Захова, тъй като са "проспали" сроковете да обжалват наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото. "Ако администрацията работи, то тя ще работи прекрасно с мен", увери Илко Стоянов. Той допълни, че ще има и съкращения в Общинска администрация.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини