Джордж Оруел: Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си!

Джордж Оруел: Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си!

Джордж Оруел. Името му веднага ни води към едно знаменито заглавие на книга – „1984”. Писателят е роден с името Ерик Артър Блеър на 25 юни 1903 година в Мотихари, Индия, когато тя е част от Британската империя. През 1921 година завършва Итънския колеж. По-късно живее във Великобритания и други европейски страни. Неговото първо художествено произведение е публикувано през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. Взема участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франсиско Франко. През Втората световна война води предаване срещу фашизма по ВВС.

Той е сред най-уважаваните английски есеисти на ХХ век, талантлив и опитен романист. Творбите му са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма, страст към чистота на езика и вяра в демократичния социализъм. Най-популярен е с двата си романа, написани към края на краткия му живот - „Фермата на животните” и „1984“.

На 8 юни през 1949 г. в Лондон е публикувана световно известната антиутопия "1984" на британския писател Джордж Оруел. Този шедьовър и до ден днешен въздейства по невероятен начин на хората, докоснали се до него. Малко след като излиза на пазара, понятия от книгата, като "Биг Брадър", влизат в разговорния език.

Вижте интересни цитати от книгата „1984“:

"Нищо не ти принадлежи освен няколкото кубически сантиметра в черепа".

"Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало".

"Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги".

"Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото".

"Здравият разум не се поддава на статистика".

"Тайната на управлението е в съчетаването на вярата в собствената непогрешимост със способността да се извлича поука от минали грешки".

"Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си“.

 "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".

 "Хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини