Нови модерни инсталации ще обслужват регионалното депо за отпадъци край Благоевград

Снимки: ОИЦ
Снимки: ОИЦ
Регионалното депо за отпадъци край благоевградското село Бучино вече разполага с нова модерна инфраструктура. Изградените с финансиране по ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“ инсталации бяха официално открити днес в присъствието на представители на петте общини, които ползват услугите на регионалната система за управление на отпадъците.
 
Проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“ се финансира по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 11 945 990.08 лв., от които 85% са съфинансиране от ЕС.
 
Сградата, в която са разположени инсталациите, е на 3 нива. На най-долното ниво, което е на кота -12, е разположена компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци, която е абсолютно автоматизирана и със съответните системи, които да дадат възможност да се скъси на половина срокът за производство на компост. На останалите две нива е разположена инсталацията за предварително третиране на отпадъците.
 
Новооткритата инсталация е изцяло пилотна за България като в нея за първи път се прилагат три иновации, коментираха от фирмата изпълнител на обекта. Първата иновация е компостиращият модул на кота -12, втората е модулът за балиране с пренос на отпадъците между различните нива на инсталациите и третата са контейнерите за стабилизиране на органична фракция, които са специална разработка за този проект.
 
Компостиращата инсталация е с капацитет 2 516 т/годишно, а инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци е с капацитет 24 117 т/годишно. Очакваният резултат от изпълнение на мерките по проекта е намаляване количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесени битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. С изпълнение на дейностите по проекта ще се подпомогне и постигането на целите, заложени в националното законодателство за ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г. и за увеличаване дела на рециклираните отпадъци до не по-малко от 50% от образуваните битови отпадъци.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини