Петър Витанов: ГЕРБ се опита да пришие служебното правителство и президента към режима на Лукашенко и санкциите за Беларус

Петър Витанов
Петър Витанов

3000

Депутатите от ГЕРБ са се опитали да вкарат и текстове за България като част от резолюция на Европейския парламент срещу Беларус и режима на Лукашенко. Този ход обаче е бил париран като напълно несъстоятелен.

Това съобщи в предаването „12 плюс 3“ на програма „Хоризонт“ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.   

 „В момента ГЕРБ се опитват да пришият действията на президента Радев и назначеното от него правителество към режима на Лукашенко в Беларус. Опитват се да го направят през резолюция, свързана с Беларус. Тези хора са готови да нарушат международния имидж на нашата страна, само и само да извлекат някакви дивиденти. Разбира се, в Европейския парламент това буди само недоумение и смях, и този опит беше осуетен“, каза Петър Витанов, който уточни, че предложеният от групата на ЕНП текст е бил свързан с промяната в службите за сигурност.

Витанов коментира и американските санкции по закона „Магнитски“. Според него американската страна е давала многократно знаци, какви действия смята да предприеме.

„Това не е спорадичен акт. Това бяха серия от сигнали, започвайки с подкрепа за протестите, преминавайки през позицията на двамата американски сенатори и сега от най-високо равнище официализиране на това, което всички в България знаят – изключително високите нива на корупция“, каза още Витанов. „Актът на американското министерство на финансите е безпрецедентен по мащаб и ни нарежда до Латинска Америка и Африка“.

Що се отнася до мерките, които трябва да бъдат взети у нас, Витанов е категоричен, че държавата трябва да се предпази от последващи санкции, но и всички действия трябва да са подчинени на  върховенството на закона.

„Трябва да сме изключително внимателни, когато говорим за списъци. Много е важно държавата да изгради един санитарен кордон, да предпази публичиния сектор от работа с дискредитирани частни компании. Когато става въпрос за частни стопански субекти, правителството трябва да е изключително внимателно. В момента то се ползва с огромно доверие на хората, защото в него те виждат надежда за промяна. Това доверие обаче е изключително крехко и може да ерозира, ако не се действа по закон и Конституция“, коментира още евродепутатът.

Петър Витанов призова за по-решителни мерки и от страна на Европейския съюз, но подчерта, че те не трябва да минават през „наказание за гражданите“. Според него до момента Европа е била твърде пасивна.

 „Задължение занапред на Европейския съюз е най-малкото да освети това, което се случва в България и това, което ние от много години говорим“, каза Витанов и отправи остра критика към  Европейската народна партия, която години наред си „затваря очите пред тези безчинства“.

„Аз не искам българските граждани да стават обект на санкции като спиране на европейските фондове. Но Европейският съюз дължи истината на българските и европейските данъкоплатци“, каза още Витанов.

По повод кадровите промени, които прави служебното правителство, Петър Витанов е на мнение, че ГЕРБ драматизират ситуацията с ясен политически мотив.

„Нека бъдем откровени, става въпрос за висши политически постове, които са се напълнили с герберски калинки“, коментира Витанов. Той обаче уточни, че в случая с пенсионирането на проф. Кантарджиев, който е изявен специалист в своята област, това не е така и служебният кабинет може да търпи критика за това свое решение.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини