Лозари в Пиринско очакват добра реколта, искат 60 ст. за кило грозде

Снимка: agronovinite.com
Снимка: agronovinite.com

60 стотинки на илограм - това е цената, която ще искат за килограм грозде тази есен лозарите в Пиринско. Стопаните са категорични, че тазгодишната реколта ще бъде добра, а гроздето ще има висока захарност. "Затова ще е престъпление да го продаваме на по-ниска цена", уверява Йордан Халачев от санданското село Катунци, който отглежда 20 дка лозови масиви.

Той и останалите стопани пръскали често лозята си, за да ги спасят от болести и няма да могат да покрият разходите си, ако продадат продукцията по-евтино от 60 стотинки.

През последните години производителите трудно пласират произведените количества, защото винпромите вече имат собствени лозя и отказват да купуват от по-дребните земеделци. Въпреки това хората се наяват дори и на дребно да спазарят добра цена за гроздето.

В Катунци най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

За сортовете „Мерло” и ”Каберне” лозарите се надяват на цена от поне 80 стотинки за килограм. Те ще наберат по 600-700 кг от декар.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини