Николай Коперник: Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин!

Николай Коперник: Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин!

Николай Коперник е полски математик и астроном от времето на Ренесанса. Той е роден на 19 февруари 1473 година в Торун, Полша. Коперник е първият учен, който предлага хелиоцентричната система, като като по този начин слага Слънцето вместо Земята в центъра на Вселената. И прави революционното предположение, че Земята се върти около Слънцето.  

Първото изложение на своята система той прави в ръкопис от около 40 страници, който се разпространява след 1514 г. Най-важното съчинение на Коперник, „За въртенето на небесните сфери”, публикувано малко преди неговата смърт на днешната дата през 1543 година, често е приемано за началото на съвременната астрономия, на Коперниковата революция и на научната революция като цяло. Работата на Коперник стимулира последвалите научни изследвания, превръщайки се в ключов момент от историята на науката.

Един от универсалистите на Ренесанса е Коперник, който е и математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

Вижте негови любопитни негови мисли:

Да знаем това, което знаем и да знаем това, което не знаем, това е истинското знание.

Наясно съм, че идеите на един философ не са само въпрос на преценката на обикновени хора, защото неговото усилие е да търси истината във всичко, доколкото това му е позволено от Бог.

Цел на всички благородни науки е отклоняването на човек от пороците и насочване на умът му към по-добро...

Предпочитам да бъда доволен от това, което мога да гарантирам.

Отхвърляйки геоцентризма, ние сме изправени пред избор - или да търсим друг център на движение, към който се отнася редът на разпределение на планетите, или да допуснем, че въобще няма никакъв принцип за разпределение.

„Задължението на философа е да търси истината навсякъде и до каквато степен провидението позволява на човешкият разум”.

Ако трябва да публикуваме трактат, в предговора трябва да се каже всичко, което мисля за правото на учен да търси истината! И правото на невежеството да съди учения.

Близо до слънцето е центърът на Вселената.

Самото движение на Земята е достатъчно, за да обясни толкова много очевидни неравенства в небесата.

Като седи на кралски трон, Слънцето управлява семейството на планетите, които се въртят около вас.

Всяка светлина има своя сянка, а всяка сянка има следващата сутрин.

Вселената е изкована за нас от един изключително добър и подреден Създател.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини