Евакуираха град в Конго заради изригнал вулкан

Евакуираха град в Конго заради изригнал вулкан
Снимката е илюстративна, фото: Pixabay.com

Вулкан изригна близо до град Гома в източната част на ДР Конго снощи, осветявайки в червено небето и предизвиквайки паника сред жителите на този град с население близо 2 милиона души, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. Вулканът Нямулагира изригна около 19.00 ч. местно време, съобщи Оноре Чираба, вулканолог в Бюрото за наблюдение на вулкани в Гома. Изригването предизвика объркване и страх, след като губернаторът каза, че е изригнал вулканът Пиирагонго.

Последното му изригване през 2002 г. отне живота на стотици местни жители и покри пистите на летището с лава. Чираба каза, че лавата от вулкана Нямулагира обикновено се стича към националния парк "Вирунга", а не към Гома. Правителството на Конго задейства план за евакуация на източния град Гома, след изригването на вулкана, написа в Twitter правителственият говорител Патрик Муяя.

Електричеството е прекъснато в голяма част от града и стотици местни жители, често с целите си семейства, го напускат пеша, с мотоциклети и автомобили, като се насочват към близката граница с Руанда, отбелязва Франс прес.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини