Кадровата криза в заведенията е на път да изравни заплатите на готвачите и лекарите в Благоевград

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Дефицитът на кадри в заведенията и ресторантите в Благоевград е на път да изравни заплатите на сервитьорите, барманите и готвачите с тези на лекарите.

Оказва се, че това са най-търсените професии, за които обаче желаещи няма. Дори и повишените месечни възнаграждения не могат да изкушат младите хора да хванат таблата или да застанат зад кухненския плот в местните заведения. Това додведе до парадокса - начинаещ готвач да започва работа с дневна надница от 50-60 лева, което го изравнява като месечно възнаграждение до лекарите, медицинските сестри и останалите здравни работници.

Дългите месеци ограничителни мерки задълбочиха до краен предел кадровата криза в бранша, който от години не успява да се справи с недостига на персонал.

През месеците, в които заведенията не работеха заради пандемията, много от дългогодишните и опитни готвачи, бармани и сервитьори си намериха друга работа, за да преживеят шестмесечния локдаун. Сега се оказва мисия невъзможна собствениците на търговски обекти в Благоевград да запълнят освободените места. От друга страна на младите хора не им се работи в заведение и дори високата заплата не може да ги изкуши.

Почти всеки търговски обект търси персонал, някои търговци са принудени да заключат кухните и да не предлагат обедни менюта поради липса на готвачи.
Всъщност, това е проблем не само за Благоевград. Подобна е ситуацията и в Банско, където в хотелите често цели семейства са принудени да запретнат ръкави като обслужващ персонал, за да спасят положението.

Наскоро собственик на нощен бар в курортния град бил принуден да превърне охранителите в сервитьори поради липса на момичета, които да носят таблите с напитки на клиентите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини