Деца, младежи и известни спортисти от Банско направиха страхотен празник

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

По случай Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта - 17 май, Община Банско организира спортен празник под надслов „Спортувай с мен“. В проявите на градския стадион „Свети Петър“ в подкрепа на спорта за всички участваха спортистите, с които Банско се гордее - Ирина Никулчина – олимпийски шампион по биатлон, Катрин Гемкова – европейски и световен шампион по таекуон-до, Никола Калистрин – многократен шампион от държавни първенства по ски алпинизъм, Лиляна Питова – шампион в Държавно първенство по алпийски ски, Станислав Дарелов – шампион по таекуон-до, голямата надежда в биатлона Благовест Стоянов и шампионите от игрите на Спешъл Олимпикс – Генади Стоицов, Иван Везьов, Валентина Черкезова и Михаил Якимов. Редом с хората в неравностойно положение в мини кроса и тениса на маса участваха кметът на община Банско Иван Кадев и заместникът му Костадин Атанасов, председателят на Общинския съвет - Димитър Русков, председателят на Комисията за младежта и спорта в ОбС - Александър Весков, представителят на Мото Дружина „Банско” Георги Йопев, общински служители и граждани от Банско.

В приветствието си кметът Иван Кадев припомни историческите факти за началото на физическото възпитание в България, поставено през 1894 г. Въпреки че до 1912 година е извън пределите на България, възрожденско и просвете́но Банско не остава встрани от европейските тенденции. Още в началото на 20 век в нашия град са основани въздържателно и туристическо дружества, които организират походи в планината. Впечатляващи са организираните преди столетие от учителя Ангел Балев гимнастически чествания на празника на равноапостоли Св. св. Кирил и Методий, в които вземат участие всички ученици в Банско – момичета и момчета от всички отделения и класове.

В днешно време банскалии имат всички основания да са горди наследници на този възрожденски дух и ентусиазъм. През цялата нова история на Банско, с отдаденост и чувство на дълг и отговорност, учители, спортни деятели, общественици и общински ръководства са работили за развитието на спорта.

Затова, сега всички могат да се похвалят с добра материална база за физическо възпитание в училищата, спортни площадки за обществено ползване, стадиони. Община Банско подпомага финансово и материално спортни клубове, които развиват дейност в Банско и Добринище. В тях членуват над 700 деца и повече от 900 възрастни. Дейността на клубовете е насочена приоритетно към развитието на детско-юношеския спорт и за постигане на високи спортни резултати, а основната ни цел е масовизиране на детско-юношеския спорт сред подрастващите и спорта за всички. Постигнатите спортни резултати и доброто представяне на нашите спортисти в държавни и международни първенства и турнири са добър атестат за работата на спортните клубове.

„И когато казвам спорт за всички, искам да отбележа не само вниманието на ръководството към хората в неравностойно положение в общината, но и отношението на спортните клубове и активно занимаващите се със спорт към съгражданите ни с увреждания. Това е спортсменството, това е достойното гражданско поведение, това е духът на Банско“, подчерта градоначалникът Иван Кадев.

В рамките на спортния празник бяха направени демонстрации на спортните клубове по таекуон-до „Хоук – Банско“, Клуба по кик бокс към СУ “Неофит Рилски“, Клуб по биатлон „Банско 2019“, Клуб по канадска борба „Армспорт“ и ДЮШ на Футболен клуб „Банско”.

В игрите по секции взеха участие скиори и биатлонисти от местните клубове и учениците от НУ “Св.Паисий Хилендарски“, СУ “Неофит Рилски“ и ПГЕЕ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини