Забележителности от Подгорието, включени в национална интерактивна карта

Забележителности от Подгорието, включени в национална интерактивна карта
Камешнишки водопад, снимка: Пресцентър

Общо 6 емблематични за Подгорието природни и културни исторически забележителности са включени в най-новата национална интерактивна карта „Любими места на картата на България“. Обектите са представени със снимки и описания, направени от български и чуждестранни автори.

Испанецът Хосе Антонио Пла Гарсия е представил три обекта, на чиито снимки е дал поетичните наименования „Градината на свещеника“, „Опашката на белия кон“ и „Горска дама“. Испанският фотограф е представил и снимка на обект извън района на Подгорието – виещата се покрай хълмовете на гр. Велико Търново река Янтра.

Снимката на известния фотограф от петричкото село Коларово Илия Левков представя най-популярният по течението на река Каменска край подгорското село Камена.

Стоян Петков е заснел пъстра есенна картина, която не по-малко поетично е озаглавил „Кукерски танц“.

Със снимка под надслов „Коларовската катедрала“ и кратко емоционално описание историкът д-р Димитър Тренчев е представил най-старият от трите православни храма на територията на село Коларово – Енорийският катедрален храм „Св. Димитър“.

Освен Хосе Антонио Пла Гарсия д-р Тренчев е другият от авторите във виртуалната карта, представил обект извън района на Подгорието. Съвсем обяснимо за професията му историкът е заснел градски пейзаж от гр. Велико Търново с интригуващото заглавие „Поглед към Асеновата махала от Асеновата кула“.

Интерактивната национална карта „Любими места на картата на България“ е идеен проект на ЕSRI България. А проектни партньори са българската редакция на световното списание за национална история, култура и природа „Нешънъл джиографик“ и „Фотопавилион“. Самата карта е съставена след проведен от организаторите международен конкурс, в който са постъпили общо над 1600 фотографии от над 250 автори от България и света.

Прелестите на Подгорието и всички останали забележителности на територията на България са достъпни за безплатно разглеждане на адрес: https://storymaps.arcgis.com/stories/a799c41fedd5478383187ff47425c1aa

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини