Условни присъди за двама подкупни полицаи от Благоевград и Банско

Условни присъди за двама подкупни полицаи от Благоевград и Банско

Окръжен съд-Благоевград наложи осъдителни, но условни присъди на полицейските служители Иван К. и Спасимир Т. Двамата получили подкуп чрез изнудване, в качеството им на длъжностни лица. Делото стартира в края на януари 2021 г., а съдебният състав произнесе осъдителната присъда след три съдебни заседания.

Подсъдимият  Иван К., е признат за виновен в това, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул. “Иконом Чучулайн“, като младши инспектор, полицай в „Специализирани полицейски сили“ на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР-Благоевград, е извършил престъпление. В съучастие, като съизвършител със Спасимир Т. (мл.инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от мъж от София дар - сумата от 200 лв. Парите прибрал, за да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество.

На подсъдимия съдът наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години и „Глоба” в размер на 1000 лева, като изтърпяването на наложеното наказание  е отложено за срок 3 години. Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 години.

Съдът призна и Спасимир Т. за виновен, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул. “Иконом Чучулайн“, в качеството на длъжностно лице, в съучастие с Иван К., чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от същия сторичанин сумата от сумата от 200 лв., за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество.

По отношение на Спасимир Т. съдът постанови  наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 години и „Глоба” в размер на 1000 лева, като изпълнението на това наказание се отлага за срок от 3 години.

Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 години.

Окръжен съд-Благоевград осъди  и двамата подсъдими да заплатят солидарно в полза на Държавата равностойността на предмета на престъплението - сумата от 200 лева. Постановената присъда подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини