Гоце Делчев с проект за опазване на биоразнообразието

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Пресконференция по проект: “Оценка и управление на фауната за опазване на биологичното разнообразие в трансграничните планински райони на България и Гърция: иновативни подходи за оценка на мониторинга и защитата на биологичното разнообразие в местните екосистеми”, акроним BIO-INNOVATE, финансиран чрез договор за безвъзмездна финансова помощ №В2.6d.09 от 05.07.2019 г. по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020, се проведе днес в Гоце Делчев. Събитието бе открито от заместник-кмета на общината - Валери Сарандев.

Партньори са Университет „Аристотел“ гр. Солун - Специализиран отдел за изследователски фондове – Факултет по ветеринарна медицина, Гърция; община Просочани, Гърция, Българска фондация за биоразнообразие и община Гоце Делчев.

Бюджетът е 701 217 евро за всички партньори, като от тях 169 672 евро са за Община Гоце Делчев. Специфичната му цел е да се повиши ефективността на дейностите за опазване на биологичното разнообразие

Проектът въвежда иновативни подходи за оценка, наблюдение и защита на биоразнообразието в местните екосистеми, промотиране и насърчаване на младите хора да оценяват, опазват и взаимодействат с местните екосистеми. Очакванията са изпълнението на дейностите да създаде динамична мрежа – общност за защита на местното биоразнообразие, която ще продължи да привлича повече хора след приключването на проекта.

Проектът предвижда няколко основни дейности за опазване на биологичното разнообразие в региона: Разработване на екологичен образователен материал; Информационна кампания в училищата; Кампания в социалните медии; Разработване на съдържание за смартфон приложение; Създаване на интерактивен и мотивационен център на Попови ливади за популяризиране на биоразнообразието; Разработване на софтуер; Доставка на оборудване за интерактивния обучителен център.

В момента се разработва образователно съдържание за отпечатване на книжка за ученици до 7 клас в областта на опазването на биологичното разнообразие с основна цел създаване на био поведение у децата, любов към природата, повишаване на осведомеността за нейното опазване. Книжката съдържа образователни материали с рисунки и анимации за биологичното разнообразие, цветни илюстрации за различни екосистеми на български език.

Интерактивен и мотивационен център за популяризиране на биоразнообразието ще бъде създаден на територията на Детски лагер на Попови ливади в Пирин. Дейността включва ремонт и реконструкция на бунгало, доставка на оборудване и мебели и създаване на съдържание на софтуер,  който ще се използва в центъра. След основния ремонт стените на центъра ще бъдат покрити с отпечатани илюстрации, свързани с околната среда, графики, карти и диаграми, снимки на животни и пейзажи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини