Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на Коалиция „ГЕРБ-СДС”. Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група 45-то Народно събрание Даниел Митов пристигна лично в сградата на президентството за връчването на мандата, съобщи NOVA.

"Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на член 99 ал. 1 от Конституцията на Република България Ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от настоящата криза", заяви държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви имената на политиците, номинирани за министерски постове в евентуалния бъдещ кабинет. 

По закон, ако първата политическа сила не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата партия - „Има такъв народ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа сила по преценка на държавния глава

Бойко Борисов обяви министрите, номинирани за постове в кабинета с премиер Даниел Митов. Това стана по време на живо включване във Facebook от болницата, където министър-председателят в оставка беше опериран по спешност в понеделник вечерта

Eто и пълния списък с номинациите:

Румен Христов - вицепремиер и министър на отбраната

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи

Екатерина Захариева - външен министър

Кирил Ананиев - министър на финансите

Красимир Вълчев - министър на образованието

Любен Дилов-син - министър на туризма

Александър Иванов - министър на регионалното развитие и благоустройството 

Деница Сачева - социален министър

Десислава Ахладова - министър на правосъдието

Десислава Танева - министър на земеделието

Жечо Станков - министър на икономиката

Делян Добрев - министър на енергетиката

Красен Кралев  - министър на спорта

Калин Вельов - министър на културата

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите

Росен Желязков - министър на транспорта. 

Борисов обяви, че в предложения кабинет влизат осем нови лица. Томислав Дончев ще отговаря за еврофондовете. 

„Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие”, каза Борисов.

По думите на премиера в оставка с предложенията Даниел Митов за премиер и Румен Христов за министър на отбраната се дава ясен знак за евроатлантическата ориентация на партия ГЕРБ.

„Не мога да кажа, че някой от министрите е работил слабо. Ако трябва да бъда коректен, на Красимир Каракачанов му предложих да остане и в този кабинет като военен министър. Той обаче обясни, че за разлика от другите партии, приема вота на избирателите”, посочи Борисов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини