Вилдан Байрамова: Военен преврат ли? Глупости на търкалета

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Опитът за държавен преврат в Турция предизвика истинска вълна от реакции в социалните мрежи.

Различна гледна точка по темата даде журналистката Вилдан Байрамова, чийто коментар обиколи бързо Фейсбук-пространството. Ето какво е написала тя:

Вилдан Байрямова

Военен преврат ли, глупости на търкалета! Перфектен сценарий на един диктатор, това е. След бесния инфо-поток от тази нощ някъде на зазоряване взеха да ми се избистрят нещата. В 4,30 ч. метежниците нападат корпусите на медийна група, свързвана с главния враг на Ердоган – духовника в изгнание и негов гуру от миналото Фетхулах Гюлен. При това не са случайни медии – в.“Хюрриет“, СНН Тюрк и телевизия Канал Д. Колегите там са подложени на чудовищна репресия, живо предаване е прекъснато със заплаха от разстрели, всички новинарски екипи, настояли да продължат работата си, са изведени като животни навън и пак под страх от куршуми, а отвън хилядно множество развява байраци и реве в подкрепа на ердоганската демокрация. Това е и в момента. Само си представете военни хеликоптери пред Полиграфическия или пред онова нещо ИПК и колегията като стадо под дулата на оръжията. Аз не мога, но не съм сигурна, че съвсем не искам. Обаче…ако бунтовниците бяха истински превратаджии, що им е да бастисват точно тези медии, логично би било да се метнат в онези лъскави редакции на проправителствените, а те хич не са малко и още по фасадите им става ясно на чий господар са слуги. Нали ако наистина искаха смяна на режима и възкресение на кемализма, щяха да ударят тръбачите на диктатурата? Така, че нямаше преврат, имаше оперета с грозен сценарий и планирани жертви, и разбира се, партенки как онзи искал бил убежище в Германия, пък в Техеран, Боже, каква сапунка само. А всъщност кошмарът на Турция започва сега и няма как на нас да не ни пука – комшийската държава с нейната нестабилност срещу нашия остров на стабилността… И, охх, майко, слушам по БНР един странно възторжен колега по темата. Лека нощ и добро утро, извинете.

Rumi Simova

Мисля вече няма съмнение кой грабна Оскара за най-добра мъжка роля тази година.

Асен Генов

Общото между неуспешния преврат в ‪#‎Турция‬ и изборите в България е, че на другата сутрин всички обявяват правителствата на Ердоган и Борисов за демократично избрани, като отлично осъзнават, че това не е така.

Ivan Petrinski, журналист

Само едно знам, че армията в Турция винаги е била гарант за светска държава

Писателят Милен Русков

Каквито и да са основанията и личните им качества, не може 104 офицери да се разпореждат със съдбата на многомилионна страна като Турция по свое усмотрение. Защо изобщо хората се разправят по телевизиите, манифестират по площадите, спорят, понякога се хващат за гушите и най-сетне защо изобщо ходят да гласуват, ако след това 100-на офицери могат да се наговорят и за една нощ да анулират всичко това. Демократичната система не може да бъде съборена от терористи, нито от революционери, но може да бъде съборена от военните, както много пъти се е случвало. Т.е. конфликтът й с тях е вече истинско изпитание. Ако през 2016-а година в голяма и силна страна като Турция властта може да бъде взета от 104 сговорили се офицери, значи демократичната система няма никакви защитни сили, тя е направо смешна, нелепа. Впрочем понеже книгата, която пиша, се отнася за период, в който двамата големи български превратаджии Кимон Георгиев и Дамян Велчев играят изключително важна роля, аз познавам добре техните преврати. Поинтересувах се и от някои от другите по-известни преврати в света. Исках да опозная по-добре практиките и основанията им. Поради това не бих съдил този тип хора дежурно и с лека ръка. Те нерядко са прави за някои неща и нерядко имат добри намерения. Но, първо, обикновено после оплескват всичко, и второ, въобще не е там работата.  Демокрацията чудесно може да е корумпирана и глупава. Но ако 100-на сговорени офицери могат да анулират правилата, когато пожелаят, възниква
 въпросът: Защо тогава живеем по тези правила? Защо изобщо да живеем по каквито и да било правила? Превратите, вместо да излекуват обществото от
 корумпираната демокрация - както военните нерядко я виждат, корумпират обществената тъкан още повече, понеже внушават на хората, че
всъщност никакви правила няма, а властват просто силата и произволът.

Ivan Bakalov, журналист

"Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо."
Мустафа Кемал Ататюрк

"Джамиите са нашите казарми, кубетата - нашите шлемове, минаретата са нашите щикове, а вярващите - нашите войници."
Реджеп Тайп Ердоган

Проблемът на Турция в два цитата

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини