Обмислят падането на зелените коридори за пазаруване на възрастните хора

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Зелените коридори за пазаруване за възрастни хора над 65 години в магазините скоро най-вероятно ще отпаднат. Вече времето е топло, достъпът на пенсионерите до търговските обекти е  по-лесен. В момента те могат да пазаруват във времето от 08,30 до 10,30 часа.

„Моето мнение е, че тази мярка може да се преразгледа – за пазаруване в определени часови пояси. Тя изигра своята роля през зимата”, това заяви държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев по БНТ.

Той уточни, че винаги ще има и привърженици, и опоненти на разхлабването на мерките. НОЩ обаче подхожда много внимателно, а целта е какъв ще е ефектът. За първи път мерките не касаят всички – знае се какво се отваря от 1-ви април, какво ще бъде от 5-и април, какво ще е от 12-и април. „Недоволни винаги ще има. Ние искаме да дадем отдушник на хората, който крие най-малко рискове. Ако сте в офис 8 часа с доста хора и неработещ климатик, с какво е по-малко рисково от това да седнете в заведение на открито. Моловете остават затворени, защото в някои от моментите са претоварени с хора. Не е проблем в търговския им характер, а в социалната им роля да събират много хора, те са като агората в Древна Гърция. Там хората си уреждат срещи, разхождат се, искаме да се предотврати този риск”, сподели Ангел Кунчев.

В момента броят на болните в болници е почти 10 000, на практика болниците са много по-готови в сравнение с втората вълна. Като брой легла, като персонал, който е минал през тези отделения и знае как да се държи, като осигуряване с медикаменти, с препарати, с техника.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини