Днес посрещаме пролетта, но си вземете чадъри и топло яке

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Днес започва астрономическата пролет. Това е денят на пролетното равноденствие. Съботата ще е предимно облачна и от югозапад ще завали дъжд, в планинските райони – сняг. Вечерта валежите ще обхванат и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще бъдат предимно между 5° и 10°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца, сочи прогнозата на НИМХ.

Над планините ще преобладава облачно време, с валежи от сняг. Ще духа слаб до умерен югоизточен, по високите и открити части югозападен, вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - минус 6°.

В неделя и понеделник валежите ще продължат, има повишена вероятност за значителни количества, първия ден главно в Западна, втория - в Северна България. През нощта срещу неделя на много места в западната част от страната дъждът ще премине в сняг, в неделя валежите там ще са смесени, от дъжд и от сняг; на изток ще вали предимно дъжд. Ще духа умерен източен вятър.

През нощта срещу понеделник и в понеделник ще нахлуе още студен въздух. Температурите ще са почти без дневен ход, близки до нулата. В северозападната половина от страната ще се образува неравномерна снежна покривка от около 5 до към 20 см. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 10°, ще вали дъжд, възможна е слаба гръмотевична дейност. В югозападните райони още през деня валежите ще спрат, а до сутринта във вторник навсякъде ще спрат.

Във вторник вятърът ще отслабне и ще стане от север-североизток. Ще преобладава облачно време, главно в западните райони ще превали, предимно слаб сняг. Максималните температури в повечето места ще са между 1° и 6°.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини