Пикът на третата вълна на Ковид ще е около 10 април

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Пикът на новозаразените с коронавирус ще бъде около 10 април. Това прогнозира директорът на столичната клиника „Пирогов” - проф. Асен Балтов, в ефира на NOVA. Той разкри, че 390 са настанените пациенти в "Пирогов" – от тях 10 са деца, а 40 други са в реанимация.

„При нас ситуацията е същата, както навсякъде. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 в реанимация. Леглата с кислород са с 365, но все пак се запълва. Хората са свикнали да идват при нас, но „Пирогов“ обаче не е дядовата ръкавичка. Самият вирус се видоизмени. От 46 постъпили през последните 24 часа само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се настани в София. Това е също проблем. Увеличихме детските легла, защото наистина възрастта се подмладява. За момента при децата няма тежки случаи. Ще открием още 20 легла за деца, както и още 10 с вентилационно дишане“, заяви проф. Балтов и уточни, че по-скоро това са семейни заразявания.


„Повечето деца са с майките си, които също са заразени. Няма начин да ни се размине, без да сме подготвени за това нещо. Очаква се пикът на новозаразени да бъде около 10 април. След това се очаква постепенно да спадне. Може би до края на юни ще имаме добри резултати. Трябва да се вземат много сериозни мерки. Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците“, подчерта проф. Балтов. Според него затягането на мерките е единственият начин пикът да бъде по-плавен. „Имаме малко повторно заразени лекари. Прави впечатление, че когато спаднат мното антителата, е хубаво да се мисли за ваксинация“, коментира проф. Балтов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини