Днес започва Великият пост

Днес започва Великият пост

На 15 март тази година започва Великият пост. Това е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово (Великден). Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден, съобщава „Монитор”.

Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом. За този период има специален сборник с песнопения, т. нар. Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.

Целта на постите е, чрез въздържание (не само от определни храни, но и от широк спектър „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.

По време на постите са забранени църковните бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбения сезон на практика започва с приключването им.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

По време на постите може да се яде всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете, зеленчуците, варивата. Всичко, обаче, трябва да е приготвено с растително масло, а не с краве масло. Подходящи са пресните салатки, спанака, копривата. Тестените продукти не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини