Предложение на Иво Христов за опазването на пчелите и на български породи прие земеделската комисия на ЕП

Иво Христов
Иво Христов

2000

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, касаещи високата смъртност сред опрашителите, сред които и медоносните пчели, както и настояването му за строг контрол по отношение на вредните за опрашителите вещества. 

С внесените от евродепутата текстове, за първи път уникалната българска порода Източнобалканска свиня влиза в официален документ на Комисията по земеделие на ЕП.

Предложените от Иво Христов и приети от ресорната земеделска комисия промени в Стратегията поставят акцент върху ключовото влияние на опрашителите върху биологичното разнообразие, селскостопанските добиви и диворастящите култури.

Евродепутатът призовава за стриктен контрол от страна на отговорните органи на държавите членки на ЕС върху използването на забранени или вредни за опрашителите вещества.

Друг акцент в приетите предложения на Иво Христов е опазването на специфичните породи животни, които са част от традиционния поминък на различни местни общности в държави членки на ЕС. Евродепутатът обръща внимание на факта, че заболявания като африканската чума по свинете застрашават от пълно изчезване някои видове като Източнобалканската свиня и призовава да бъдат предприети своевременни мерки и заделен ресурс за предотвратяването му.

Българският евродепутат е съавтор и на поправка в текста на стратегията, която цели гарантирането на едни и същи изисквания към производителите от трети страни, които изнасят продукция за ЕС, за да не бъдат поставени родните производители в неравностойно положение.

Становището на земеделската комисия беше прието с 35 гласа „ЗА“, 8 „ПРОТИВ“, 5 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“.

Иво Христов коментира, че предложенията му са мотивирани от разговори с браншови пчеларски обединения в България, които са подчертали, че пчелите са един от основните фактори за опазване на биоразнообразието и част от екосистемните услуги и трябва да бъдат взети мерки за разрешаване на проблемите в сектора.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини