Джордж Вашингтон: Не можем да унижаваме човека, без да се унижаваме заедно с него!

Джордж Вашингтон: Не можем да унижаваме човека, без да се унижаваме заедно с него!
Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон е първият президент на САЩ /1789-1797 г./, прочут американски генерал и политик. Роден е на днешната дата през 1732 година. На 22 години е сред първите участници в конфликт, който по-късно се превръща в мащабна война. През 1752 г. Франция започва военна окупация на Охайо, към което има претенции и Вирджиния. Вашингтон е пратеникът, който носи на французите ултиматума от Робърт Дуинидъл, губернатор на Вирджиния, но французите отказват да се изтеглят. През 1754 г. Вашингтон, който вече е произведен в подполковник в Първи вирджински полк, води мисия в Охайо. Прави засада на френско–канадски разузнавателен отряд, като убива 10 души, включително и водача на отряда Жозеф Кулон дьо Жюмонвил. През 1774 г. Вашингтон вече е сред най-богатите хора в колониите. Същата година е избран за делегат от Вирджиния в Първи континентален конгрес. Въпреки че Американската революция все още не се е превърнала във война, напрежението между колониите и Великобритания продължава да расте – знак за това е, че Вашингтон участва във Втория континентален конгрес изцяло във военна униформа.

Той е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Американската война за незовисимост, както и ппредседател на Конституционния конвент от 1787 г.

За ролята, която играе в осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея. Той полага основите в създаването на най-силната и влиятелна държава в Северна Америка и света, заслужава още приживе почетната титла „баща на нацията”. Умира на 14 декември 1799 година.

Ето някои негови интересни мисли:

„Спазвайте добросъвестност и справедливост към всички народи. Развивайте мир и хармония с всички.”

„Ако цениш репутацията си, свържи живота си с порядъчни хора.”

„Не показвай радост при вида на чуждото нещастие, дори ако то е сполетяло твой враг.”

„Никоя нация не може да постигне благоденствие, докато не осъзнае, че да се оре земята е занятие също така достойно, както и писането на поеми.”

„Не можем да унижаваме човека, без да се унижаваме заедно с него.”

„Никога не се надсмивай над сериозните неща.”

„Свободата, веднъж пуснала корени, бързо израства.”

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини