Кресна повлече крак, 10 общински съветници развалят ВиК-Асоциацията в Сандански

Преди дни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свика спешна среща на всички кметове на общини в Пиринско, на която бе разискван въпросът за създаването на ВиК-Асоциацията, снимка: Община Благоевград
Преди дни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свика спешна среща на всички кметове на общини в Пиринско, на която бе разискван въпросът за създаването на ВиК-Асоциацията, снимка: Община Благоевград

Община Кресна повлече крак в бунта срещу създаването на бъдещата ВиК-Асоциация в Пиринско. След като жителите на малкото градче и общинските съветници категорично отказаха да се присъединят към единното водно дружество, сега и в Сандански е на път да се случи подобно нещо.

В курортния град местният парламент гласува "За" присъединяване към консолидираната асоциация.

Сега обаче 10 общински съветници ще настояват решението да се прегласува, заяви лидерът на "Движение 21" в Сандански Георги Батев. Според него такава възможност дава Законът за местното самоуправление и местната администрация, а 15 гласа ще бъдат напълно достатъчни да се отмени първото решение на общинския съвет.

Категоричното несъгласие на община Кресна да се включи в бъдещото монополно водно дружество ще повлече крак не само в Благоевградска област, но и в цялата страна. Редица други малки общини ще дадат отпор на механичното сливане на местните водни оператори в една голяма Асоциация. Те не приемат становището, че само така Европа ще отпусне пари за водна инфраструктура. Според кметове на малките населени места, европейските средства изобщо няма да стигнат до техните общини, а ще бъдат насочени към големите областни и общински центрове. За сметка на това хората в Кресна и другите градове са убедени, че след вливането им в Асоциацията цената на питейната вода ще скочи двойно и тройно.

Някои кметове и общински съветници се оплакват, че върху тях е оказан политически натиск, за да подкрепят създаването на единните водни дружества. Според тях изобщо не е вярна тезата, че за създаването на тези монополни водни дружества Брюксел изисква 100% участие на всички общини.

Най-вероятно отпорът на малките населени места ще принуди управниците да преразгледат условията за сливането на водните оператори по места.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини