Не ни трябва още от същото, каза Цветелина Пенкова в онлайн дискусия за европейските средства

Цветелина Пенкова
Цветелина Пенкова

3000

 

„Време е България да спре да се представя, като дестинация с евтина работна ръка“, подчерта българският евродепутат

 

По време на онлайн дискусия, на тема „Европейските пари за България – инструменти за възстановяване, грантове и заеми, фондове от програмния период“, Цветелина Пенкова – член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, обясни, че европейските процеси и политики трябва да се разясняват, за да бъдат разбрани от всички. Акцентът, който тя постави бе, спрямо какви критерии ще се отпускат допълнителните средства, които се очакват в следващия програмен период. Финансирането по „Следващо поколение ЕС“ ще става на базата на одобрените национални планове. Обвързването на европейско финансиране с върховенството на правото ще е основен критерий през новия период. Европейските средства ще се отпускат спрямо потенциала за спазване на всички видове законови уредби от страните членки на Съюза.

Очертават се 2 ключови приоритета, поясни Цветелина Пенкова:

  • Зелена икономика
  • Дигитални процеси

„Националният план за възстановяване и устойчивост на България привидно отговаря на тези приоритети“. В неговия първоначален вид беше пропуснато консултирането с браншовите организации. „Във втория вариант на плана е отчетена част от обратната връзка. Въпреки това основната критика остава, а именно, липсата на иновативни проекти. Липсва идея и стратегия за цялостна промяна и трансформация. Нашият план предлага  стари проекти, отпаднали от другите възможности за европейско финансиране като 3-тата линия на метрото в София, например. Това е несериозно. Този план трябва да говори за стратегията ни за икономическо възстановяване и растеж, а не да се опитва да запълва „дупки“ на националния бюджет“, каза още тя.

„В Европа се очертава една нова икономика и нов вид на растеж, базиран на дигиталните и зелени технологии. Затова са необходими нови умения, за да можем да се адаптираме към новия пазар на труда. Трябва да инвестираме в умения. И нещо много важно, България трябва да спре да се представя, като дестинация с евтина работна ръка. Не ни трябва още от същото. Икономическият растеж на бъдещето ще се постига чрез инвестиции в иновации, висока добавен стойност и по-ефективна конкурентоспособност“, добави Цветелина Пенкова.

В дискусията участваха още заместник министър-председателя Томислав Дончев, членовете на Европейския парламент Андрей Новаков, Илхан Кючюк и Ян Олбрихт (Полша).

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини