Съветници предлагат промяна на Наредбата за ползване на общински жилища в Благоевград

Снимка: ММРБ
Снимка: ММРБ

Колко социално слаби семейства са получили предизвестие за освобождаване на наетите от тях общински жилища в Благоевград, на какво основание са тези заповеди и в какъв срок трябва да освободят апартаментите. Това питане са внесли група общински съветници до кмета на областния център.

"Отговорът е в спешен порядък поради желание за преработване на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на гражани, ползване и управление на общински жилища и произлязлото от сегашното й състояние обществено напрежение“, пишат в докладната съветниците Андон Тодоров, Албина Анева, Гергана Муртова, Георги Корчев, Кирил Илиев, Васил Миладинов, Мехмед Вакльов и Кирил Ваклинов.

Според тях изпратените уведомителни писма за прекратяване на договорите за ползване на общинските апартаменти са предизвикали напрежение сред част от ползвателите. Ето защо те настояват кметската администрация да предостави допълнителна информация по въпроса на предстоящата в края на месеца сесия.

Съветниците смятат да предложат на предстоящата сесия две промени в Наредбата. Едната касае дохода на член от семейството. Според сегашния текст той е до размера на минималната работна заплата, която в момента е 650 лева. Предложението на съветниците е прагът да стане 80 процента от 1,5 минимални работни заплати.

Другата промяна засяга ведомствените жилища, които Общината предложи на медицинските специалисти извън региона, които работят в областния център. Те са само 20 на брой и затова съветниците ще предложат техният брой да бъде увеличен с апартаменти за социално слаби. Според вносителите е нужна пълна ревизия на наемателите, тъй като имало немалко сигнали за недобросъвестни наематели на апартаменти за социално слаби.

От Общината за вестник "Струма" са потвърдили, че са изпратени от началото на годината 180 напомнителни писма до наематели на общински жилища, че договорите им изтичат и трябва да внесат отново документи за продължаването им.

От всички подадени документи общината е отказала нови договори на над 30 благоевградчани, които вече не отговарят на условията за настаняване в общинско жилище. Те са получили едномесечно предизвестие за освобождаване на имотите.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини