Заведенията с вечерен час и капацитет до 50%, ако отворят след 31 януари
Ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 06,00 часа сутринта до 22,00 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките.
Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в „Денят започва“ по БНТ. „Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората“, посочи министър Николова.
„Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция“, допълни тя.
„Всяко едно нарушение оставя петно за целия туристически бизнес. Правителството на България провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери балансът”, подчерта тя.
По отношение на зимния сезон резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките места за настаняване. Разчита се и на резервации в последния момент и уикенд пакетите, но се предвижда около 65-70% спад. „Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина“, каза още вицепремиерът.