Изправят на съд надзирател, уредил затворник в Бобов дол с мобилен телефон

Снимка: bta
Снимка: bta

Окръжна прокуратура – Кюстендил предаде на съд надзирателя в затвора в Бобов дол К. Хаджийски за извършено от него престъпление по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.

От началото на 2015 г. ръководството на затвора започнало да получава информация, касаеща надзирателя Хаджийски, във връзка с осъществявани от него нерегламентирани контакти с близки на лишени от свобода, както и със самите затворници, за внасяне на територията на затворническо заведение на неразрешени вещи срещу заплащане. В тази връзка началникът на затворническото учреждение издал заповед за извършване на обиск на служителя, заподозрян в извършване на незаконни дейности.

На 10.11.2015 г., около 07:50 ч., обвиняемият Хаджийски след проведен инструктаж постъпил на пост за 24-часово дежурство в една от групите на затвора. В изпълнение на заповедта на началника бил извършен личен обиск на надзирателя, по време на който у него били открити в торбичка мобилен телефон марка „Нокия“, шест сим-карти, хендсфри, зарядно устройство и пет броя гъвкави реотани за скара, всичко на обща стойност 91 лева. Намерените вещи не фигурират в списъка на разрешените, утвърдени със заповед на министъра на правосъдието.

Хванат от колегите си, обвиняемият се опитал да се споразумее с тях за потулване на случая, обаче получил категоричен отказ. Той признал, че взел вещите от майката на осъдения Б. Стоилов, с когото се познавали от години, като за извършената услуга трябвало да получи 150 лева.

Според свидетелските показания на майката на осъдения, синът й споделил, че е „много скъпо да говори от телефона в затвора“. Поради това я помолил за съдействие да му набави мобилен телефон със сим-карти, както и реотани за препичане на филии хляб. Инструктирана от сина си жената предала тези вещи на непознат мъж, който я потърсил след известно време, като срещата им се състояла в градинката близо до блока.

Обвиняемият Хаджийски нарушил служебните си задължения, набавяйки облага на излежаващия присъда, в резултат на което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Те се характеризират с особената важност на нарушените обществени интереси и имат отрицателно отражение върху колектива на затвора, както и обществото. По този начин на лишените от свобода се създава съвсем друг режим за изтърпяване на наказанието, а не този определен от съда.

Високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление се извежда от длъжността на обвиняемия и специалното заведение, в което работи със субекти, които би следвало да се поправят, а вместо това той им помагал да нарушават закони, правилници, инструкции и заповеди на началници.

Предстои съдът да започне съдебен процес по внесен от Окръжна прокуратура – Кюстендил обвинителен акт.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини