Откъде идва цветето Коледна звезда?

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Цветето Коледна звезда е основен символ на Рождественските празници. То е неизменен подарък за дамите, основна част от всички коледни украси. Но каква е историята му и защо се нарича Коледна звезда?

Растението идва от Мексико. Научното му наименование е Еuphorbia pulcherrima, дума, която на латински означава „най-красивата“. Наричат го още „овчарска звезда“, пише БГНЕС.

Това растение има тъмнозелени листа, като най-горните, наречени прицветници, могат да са с различни цветове, които приличат на венчелистчета. Тези листа обикновено са червени, въпреки че има и жълти, бели и розови екземпляри.

В действителност цветът на растението е много малък, жълт и едва се вижда, тъй като е защитен между листата му.

В северното полукълбо цъфти през ноември и декември. Това растение не се използва за консумация, тъй като поглъщането на листата му може да причини повръщане и сериозни стомашни разстройства.

Родината на коледната звезда е Централна Америка – Мексико и Гватемала.

Мешиките използвали това растение в ритуали като символ на чистота и нов живот за мъртвите воини, загинали във война, тъй като се свързва с червения цвят на кръвта. Всъщност, листата му се използват и като естествено багрило при изработката на различни тъкани.

Оригиналната дума, използвана за означаване на това растение, е „куетлашочитл“, което на езика науатл означава „изсъхнало цвете“, въпреки че има и други възможни преводи, които го идентифицират като „кожено цвете“.

От колонизацията на Америка това растение започва да се използва като елемент от християнската украса по време на Коледа поради пурпурния цвят на листата му.

Една мексиканска легенда разказва, че бедно момиче било много тъжно, че не може да занесе подарък на Младенеца – традиция, според която на литургията в полунощ, когато започва новия ден, се носи подарък в олтара за новородения Исус. В този момент детето чуло глас, който му подсказвал да занесе това, което му е на сърце, без значение от неговата стойност. Момичето набрало нежните зелени клонки с изящни тънки листенца на върха, които с много любов отнесло пред олтара в полунощ. И както се срамувало, че няма захаросани бонбони и сладкиши видяло как зелените листа се обагрят в ярък червен цвят, стоплени от вярата и любовта му към новородения млад Бог. Така в Мексико цветето се превръща в символ на любовта към Бог и вярата в него.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини