ВКС потвърди присъди срещу подкупни бивши служители на ДАИ от Благоевград

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Върховният касационен съд остави в сила решение на Окръжен съд – Благоевград, с което подсъдими за подкуп служители на ДАИ бяха признати за виновни.

С присъдата на окръжния съдия Петър Пандев, на подсъдимия Димитър Миленков е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 месеца, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години на основание чл.66, ал.1 от НК. На Миленков бе наложена „глоба“ в размер на 1000 лева. Подсъдимият бе лишен и от право да заема длъжността „Главен специалист – инспектор“ в Дирекция „Автомобилна инспекция"- гр.София за срок от 2 години.

 Присъдата бе потвърдена от две инстанции, като в решението на ВКС подсъдимият е оправдан за формата на извършеното престъпление по чл. 301, ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК „поискал“.

 По отношение на Георги Костадинов, решението на Окръжен съд – Благоевград е  потвърдено изцяло и на двете инстанции. Той е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, чието изпълнение се отлага за срок от 3 години на основание чл.66, ал.1 от НК, както и наказание „глоба“ в размер на 700 лева. Подсъдимият Костадинов бе лишен и от право да заема длъжността „Главен специалист – инспектор“ в Дирекция „Автомобилна инспекция"- гр.София за срок от година и половина.

Делото срещу двамата бивши служители на ДАИ стартира през 2015 година. Общият материал по делото е събран в 4 тома. В хода на делото бяха разпитани редица свидетели, сред които и чужди граждани. Присъдата бе четена на 29.01.2019 г.

Подсъдимият Миленков бе признат за виновен в това, че на 04.07.2013 г., на международен път Е-79, района на КПП Бело Поле, в продължавано престъпление, като длъжностно лице -  „главен специалист – инспектор“ в ОО КД „ДАИ“ гр. Благоевград, сектор „Контрол и административно-наказателна дейност“, Дирекция „Автомобилна инспекция“, гр. София, поискал „дар“ (казвал думата „традиция", за която чуждите граждани знаели, че това означавало, че трябва да дадат пари) и приел „дар“, който не му следва – общо сумата от 30 евро с три деяния, от трима румънски граждани, от всеки един по 10 евро за да не  извърши действия по служба – да не осъществи контрол върху превозите и превозните средства, съгласно чл. 91, ал. 3, т. 5 от Закона за автомобилните превози, и деянията  били извършени както следва: за времето от 06.10 - 10.05 ч., поискал дар от Н. Л., за времето от 09.02. – 10. 53 ч. , поискал и приел дар от Д. Й., за времето от 09. 30 – 11.55 ч., приел дар от П. Щ

С присъдата, постановена от Окръжен съд –Благоевград, подсъдимият Георги Костадинов бе признат за виновен в това, че на същата дата и място, като длъжностно лице - "главен специалист  - инспектор“ в  ОО КД „ДАИ“ гр. Благоевград, сектор „Контрол и административно-наказателна дейност“, Дирекция „Автомобилна инспекция“, гр. София, поискал „дар“, който не му следва – сумата от 85 евро от полски гражданин, за да не извърши действия по служба – да не осъществи контрол върху превозите и превозните средства, съгласно чл. 91, ал. 3, т. 5 от Закона за автомобилните превози.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини