540 от проверени 1665 язовира у нас са опасни

Снимката е илюстративна, фото: Община Разлог
Снимката е илюстративна, фото: Община Разлог

От общо 1665 язовира в България 540 се смятат за опасни, според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това означава, че една трета от водоемите имат проблеми.

Процесът на класификация на язовирите в страната е изцяло приключен в 13 области. Това са София-град, Софийска, Перник, Враца, Монтана, Ловеч, Разград, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич и Шумен.

От класифицираните до момента 1665 язовири, в първа висока степен на потенциална опасност са 540, във втора значителна степен на потенциална опасност са поставени 167 броя, а в трета ниска степен на потенциална опасност – 425.

За още 243 язовири са извършени проверки на място от комисиите и предстои документална проверка за приключване на процеса по класификация за тях.

За 533 проверени малки язовира са налице данни, че попадат в хипотезата на чл. 141а, ал.3 от Закона за водите и се предвижда да бъдат изключени от обхвата на контрола, осъществяван от ДАМТН.

В 15 области процесът по класификация все още не е завършил.

Служителите на ДАМТН продължават да извършват проверки във връзка с промяна на собствеността на язовири, дарени безвъзмездно от общините на държавата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини