Румен Томов против локдаун, положението с Ковид-19 в Благоевград не било трагично

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград е против въвеждането на по-строги мерки срещу Ковид-19, нито пък подкрепи затварянето на заведенията за три седмици.

Това стана ясно от извънредния брифинг, който Румен Томов даде, след като вчера стана ясно, че общински съветници са се обединили в Консултативен съвет, който излезе с препоръка да се въведат строги ограничения, за да бъде овладяна корона кризата в областния център.

Градоначалникът се скри зад Националния оперативен щаб, който трябвало да вземе решение за евентуален локдаун в цялата държава. Макар че препоръката на специалистите в НОЩ е именно общините да вземат отговорни решения по места, ако ситуацията го изисква.

На всички в Благоевград е ясно, че натискът върху здравната система е огромен. Днес и здравният министър проф. Костадин Ангелов за пореден път подчерта, че ситуацията в Благоевград е сред най-тежките в страната. Болничните отделения са препълнени с болни и е абсолютно невъзможно да се намери свободно болнично легло.

Според Томов обаче положението със заразените от Ковид-19 не е толкова трагично и според неговата статистика процентът на заболеваемост в Благоевград е един и същ.

Затова би било пагубно да се затварят заведенията, които и в момента трудно оцеляват. Затварянето на търговските обекти ще нанесе непоправими последици за бизнеса, а стотици ще останат без препитание. Според него ще се унищожи голяма част от средния и дребния бизнес и всяко решение в тази посока ще е пресилено.

"Царе сме в България да създаваме комисии, кото да дават предложения и решения", възкликна градоначалникът.

Дори и по въпроса за въвеждане на вечерен час за учениците Румен Томов отново отказа да вземе решение, според него трябвало "родителите да си контролират децата да спазват законите на Република България", с което си изми ръцете и по този казус.

На практика с тези свои думи Томов подкрепи местния бизнес, което не е лошо, но големият въпрос е докога ще издържи здравната система в община Благоевград и ще има ли кой да лекува болните от коронавирус. Защото на първо място е здравето - нещо, което и самият Румен Томов заяви на днешния извънреден брифинг.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини