Андрей Новаков: България получава близо 1 млрд. лв. допълнително за справяне с COVID кризата

Андрей Новаков: България получава близо 1 млрд. лв. допълнително за справяне с COVID кризата
Андрей Новаков, снимка: Фейсбук
България получава близо 1 млрд. лева допълнително за справяне с COVID кризата. Това са целеви средства за предприятия, фирми, публични институции, обяви евродепутатът Андрей Новаков.
 
"Още през зимата, когато COVID „удари“ Европа, знаех, че каквото и да предприеме ЕС, трябва да е бързо. Затова и когато лично се заех с инструмента за справяне с кризата REACT-EU си обещах да докажа, че за ЕС думата „бързо“ не е фантазия. Само за три месеца, след преговори и безсънни нощи в таблици и изчисления, днес се споразумяхме. Страната ни вече е подготвена и има изграден механизъм да насочва финансирането от близо половин милиард евро към най-нуждаещите се чрез оперативните програми – с грантове и финансови инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия, с подпомагане на предприемачи и самонаети лица, с инвестиции в здравеопазването", подчерта той
 
Държавите ще възстановяват със задна дата разходите за спешните мерки. Това означава, че правителствата ще могат да покриват вече извършени плащания от 1 февруари 2020 г. насам. Средствата ще могат да бъдат използвани до края на 2023 г.
 
"Сега остава най-важното - ЕС да изглади вътрешните си противоречия, за да може дългосрочният бюджет да бъде факт и да върши основната си работа – да помага на хората", подчерта българският евродепутат.
Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини