Община Петрич купува частни имоти с артефакти край Хераклея Синтика

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич

Община Петрич закупи няколко частни имота край античния град Хераклея Синтика в местността Рупите. Два от терените вече са разплатени, за още два се водят разговори с частните им собственици. За тези частни имоти, както и за общинските в района има одобрени Подробни устройствени планове за реставрация, консервация и социализация. Успоредно с това е променен и статутът на хълма над туристическия обект, където археологията беше забранена. „Оттук насетне ще може да се работи, защото има установена археология и обектът ще стане още по-мащабен“, подчерта кметът Димитър Бръчков.

Община Петрич получи правото за стопанисване и управление на древното селище, което дава възможност за задаване на посоката за неговото бъдещо развитие. Благодарение на това се очаква одобрението на проекта за реставрация, консервация и социализация на обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ на стойност 8 млн. лева. „С този проект ще променим облика на обекта, защото туристите точно това искат – да има условия“, посочи още кметът на общината - Димитър Бръчков. С всички тези предпоставки се очаква на годишна база посещаемостта на античния град да стигне 150 хиляди туристи, при 60 хиляди до момента.

Продължава и благоустрояването на пътя от разклона за село Рупите към археологическия обект. Ще бъдат асфалтирани 1,9 км, а за останалите 500 метра се търси ново проектантско решение за настилка заради намерени артефакти. Безвъзмездното финансиране за ремонта на шосето е 1,4 млн. лв., като ще се изгради и съоръжение за премостване заради газопреносната тръба за Гърция.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини